Saturday, January 17, 2009

Grшnn leder arrestert i Mongolia

Grшnn leder arrestert i Mongolia
Mon Nov 10, 2008 15:59

Saruul lшslatt :)
21 08 2008

Fikk denne gladmeldingen pе e-post tidligere i dag:

“Hallo everyone — the good news is that Saruul and Arslan were released on Tuesday. Saruul is resting. Arslan, according to Asian Gypsy, intends to continue protesting until the 200+ detainees held after the 1 July unrest are released. “

Kommentarer : Ingen kommentarer »
Tags : Global Greens
Kategorier : Internasjonal politikk
Grшnn leder arrestert i Mongolia
17 08 2008

Tirsdag 5. august ble Saruul Agvaandorj, lederen for den mongolske grшnne bevegelsen, og Arslan Gombosuren, lederen for “Borgere for rettferdighet”-bevegelsen, arrestert mens de deltok i en fredelig protest pе Sukhbaatar-plassen i Ulaanbaatar (Ulan Bator). De er anholdt for 14 dager, men det er forelшpig uklart hva som hender etter dette.

Bakgrunn for protesten:
Det ble holdt valg i Mongolia sшndag 29. juni. Tirsdag 1.juli oppsto det i etterkant av valget voldelige opptшyer med pеstander om valgfusk. Hovedkontoret til partiet som vant valget, Mongolian People’s Revolutionary Party, det tidligere kommunistpartiet, ble satt i flammer. President Nambaryn Enkhbayar erklжrte en firedagers unntakstilstand. I lшpet av krisen ble fem personer skutt og drept, over 300 skadet og mange hundre ble arrestert. Over 200 personer sitter fortsatt i varetekt uten е vжre siktet.

I fшlge bloggen Asian Gypsy, organiserte familiene til de anholdte personene sammen med medlemmer fra den mongolske grшnne bevegelsen og “Borgere for rettferdighet”-bevegelsen en stille demonstrasjon pе Sukhbaatar-plassen fra 30.juli. Demonstrantene krevde at de anholdte personene lшslates. Omtrent 20 personer startet den stille protesten, hvor de hadde teipet en papirlapp over munnen med pеskriften “Lшslat”. Etter hvert sluttet flere sympatisшrer seg til. Arrestasjonen av Saruul og Arslan den 5. august ble begrunnet med at Sukhbaatar-distriktets administrasjon ikke hadde gitt dem tillatelse til е gjennomfшre demonstrasjonen.

Demonstrantene hadde sendt en forespшrsel om et mшte med presidenten. Presidentens kontor svarte imidlertid med at е kalle demonstrasjonen en hindring av prosessen med е finne de ansvarlige for opptшyene og derfor ulovlig. De gjenvжrende demonstrantene шnsker, til tross for at deres ledere er arrestert, е fortsette den fredelige demonstrasjonen til alle de anholdte er lшslatt.

I tillegg til at over 200 personer fortsatt holdes i varetekt etter opptшyene uten siktelser, gеr etterforskningen av hvem som utlшste skuddene som drepte fem personer sakte. Skribentene pе Asian Gypsy finner det sannsynlig at myndighetene ikke шnsker fortgang i etterforskningen i og med at det er sannsynlig at skuddene kom fra politiet.

Mongolia innfшrte et demokratisk flerpartisystem i 1990 etter kommunismens fall. Demokratiet har imidlertid ikke medfшrt et bedre liv for store deler av befolkningen slik mange hеpet pе. Mellom en tredjedel og halvparten av befolkningen lever i fattigdom. Forskjellene mellom rike og fattige шker, og korrupsjon er utbredt i fшlge Amnesty International. Mongolias rike mineralressurser selges til multinasjonale selskaper slik at mesteparten av befolkningen ikke fеr ta del i denne rikdommen. Miljшpartiet De Grшnnes sшsterparti i Mongolia prшver е шke den internasjonale oppmerksomheten rundt hvordan den lokale nomadebefolkning fordrives og landomrеder forurenses som fшlge av gruvedriften.

Amnesty Internationals rapport fra 2007 pеviser at brudd pе menneskerettighetene er utbredt i Mongolia. Det er derfor stor grunn til е vжre bekymret for fremtiden til de politiske fangene.

Signйr Green Changes underskriftskampanjen for lшslatelse av Saruul og Arslan

Kontakt det mongolske konsulatet i Gцteborg eller Kшbenhavn og be om at Saruul og Arslan blir lшslatt umiddelbart og gi stшtte til demonstrantenes krav om at de anholdte fra opptшyene ogsе lшslates umiddelbart.

Honorary Consulate of Mongolia
Gцtabergsgatan 34
41134 Gцteborg
Sverige
Tel: (+46-31) 167621
Fax: (+46-31) 160770

Honorary Consulate of Mongolia
c/o UNISCRAP A/S Genvindings Industry
Fiskerihavnsgade 6
2450 Kшbenhavn
Danmark
Fax: (+45) 33120373

Kommentarer : Ingen kommentarer »
Tags : miljш, demokrati, Global Greens, menneskerettigheter
Kategorier : Internasjonal politikk
Нийтэлсэн :
Г.Арслан
|
Уншсан
(1620)

No comments:

Post a Comment